Διεύθυνση Μπαϊρακτάρη 4 Αθήνα, 11526
Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210-6911011 / 6972097339
Ωράριο κατόπιν ραντεβού - ΔΕΥ-ΠΑΡ: 17:00-21:00 ΤΕΤ:10:00-14:00

Λευκανση δοντιων

Mια πολύ απλή μέθοδος με

ΑΙΣΘΗΤΑ ΛΑΜΠΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Tα παρακάτω ερωτήματα ανταποκρίνονται στις πιο συχνές απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν γύρω από τη λεύκανση των δοντιών. Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας τα απαντήσει.

before after

Πριν και μετά την Λεύκανση στο ιατρείο μας

8 Τόνοι λαμπερότερο χαμόγελο

Ελάχιστος Ερεθισμός

Με μόνο μία θεραπεία

Πώς γίνονται οι οδοντικές δυσχρωμίες;

Συνήθως στην επιφάνεια των δοντιών δυσχρωμίες προκαλούν ο καφές και το τσάι, το κόκκινο κρασί, ο καπνός, φρούτα με έντονη χρώση (π.χ. τα κεράσια) καθώς και αναψυκτικά τύπου cola. Πολλές φορές μια νέκρωση του πολφού των δοντιών μετά από τραύμα θα μπορούσε να προκαλέσει δυσχρωμία, μικρή ή μεγάλη ενώ από ενδογενείς παράγοντες ενοχοποιούνται πιο συχνά η λήψη φαρμάκων κατά την παιδική ηλικία ή και κατά την κύηση του εμβρύου (τετρακυκλίνες), καθώς και η υπερβολική λήψη φθορίου και οι παλαιές εμφράξεις αμαλγάματος.

Λεύκανση των δοντιών

Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν οι δυσχρωμίες των δοντιών και να αποκτήσει κανείς ένα όμορφο και φωτεινό χαμόγελο. Προϋπόθεση να έχει προηγηθεί αποτρύγωση των δοντιών και καθαρισμός από τις χρωστικές τους. Ο οδοντίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος να εφαρμόσει στη συνέχεια την κατάλληλη μέθοδο λεύκανσης και να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λεύκανση στο ιατρείο

Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από μια ώρα στο ιατρείο. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο και εντυπωσιακό, προκύπτει δε από τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, που είναι γνωστός οξειδωτικός παράγων και την απελευθέρωση ελευθέρων ριζών οξυγόνου και υδροξυλίου. Πρόκειται για την «εν ψυχρώ» τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα.
Μια πιο βαθιά και γρηγορότερη  ενεργοποίηση των προϊόντων της διάσπασης υπόσχονται οι λεγόμενες «φωτοκαταλυτικές» τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα συσκευές που εκπέμπουν φως ή ενέργεια (laser). Δεν υπάρχουν όμως κλινικά ευρήματα στατιστικά σημαντικά που να αποδεικνύουν ότι η χρήση μιας λυχνίας φωτός θα ενισχύσει τα αποτελέσματα της λεύκανσης.

Λεύκανση στο σπίτι

Το υλικό της λεύκανσης σε μορφή gel τοποθετείται σε λεπτούς νάρθηκες, τους οποίους φτιάχνει ο τεχνίτης για να εφαρμόζουν καλά πάνω στα δόντια. Oι νάρθηκες αυτοί φοριούνται τουλάχιστον για 2 ώρες καθημερινά έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή ο λευκαντικός παράγων αποδεσμεύεται αργά και σταδιακά, το χρώμα των δοντιών γίνεται φωτεινότερο, η δομή όμως των δοντιών δεν αλλάζει.

Λεύκανση στο ιατρείο ή στο σπίτι;

Ο συνδυασμός θεραπείας στο ιατρείο και το σπίτι μπορεί να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

 

before after

 

Λεύκανση μεμονωμένου άπολφου δοντιού, θεραπευμένου ή μη

Δεν είναι ασύνηθες να πρέπει να γίνει λεύκανση σε μεμονωμένα δόντια που παρουσιάζουν εμφανή δυσχρωμία. Η διαδικασία γίνεται πολύ απλά στο ιατρείο αφού πρώτα βρεθεί η ακριβής αιτία της δυσχρωμίας. Στην περίπτωση που το δόντι είναι άπολφο ή θεραπευμένο, πριν από την τοποθέτηση του λευκαντικού παράγοντα προηγείται ένας σχολαστικός καθαρισμός του εσωτερικού του δοντιού από κάθε είδους υπολείμματα. Το αποτέλεσμα αξιολογείται και αν χρειάζεται επιπλέον λεύκανση,  αυτή μπορεί να συνεχίσει να γίνεται και εκτός ιατρείου (walking bleaching) για όσο αυτό κριθεί απαραίτητο.

Κλινικά αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις αιτίες της δυσχρωμίας και τις περισσότερες  φορές είναι θεαματικό. Είναι αλήθεια ότι τα δόντια με γκρίζα χρώση λευκαίνουν δυσκολότερα από τα κίτρινα ενώ αναφέρονται ελάχιστες περιπτώσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη λεύκανση. Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός να διαγνώσει τις περιπτώσεις αυτές και να συμβουλεύσει κατάλληλα.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα

Ένα καλό αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τα 2 πρώτα χρόνια με την κατάλληλη προσοχή σε υπερβολική κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού κλπ. Από κει και πέρα αν τα δόντια χάσουν μέρος της φωτεινότητας τους συνιστάται επανάληψη της μεθόδου.

Aντενδείξεις της λεύκανσης

Κυρίως στις εγκύους γυναίκες και εκείνες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγεται η λεύκανση τόσο δεοντολογικά όσο και για προληπτικούς λόγους. Το ίδιο και σε νεαρά άτομα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη και ωρίμανση των δοντιών (που γίνεται περίπου στα 18).
Οι ασθενείς με κάποιες υφιζήσεις των ούλων ή υπερευαισθησία στον αυχένα των δοντιών δεν μπορούν να αποκλειστούν από τη λεύκανση, ωστόσο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη συχνότητα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής των λευκαντικών παραγόντων.
Αντένδειξη λεύκανσης σίγουρα υπάρχει στις περιπτώσεις εκείνες των δοντιών με μεγάλη διαφάνεια ενώ το κάπνισμα αποτελεί ένα σχετικό παράγοντα αντένδειξης, που καλό είναι να λαμβάνεται υπ’ όψιν αναλόγως πάντα προς τις προσωπικές συνήθειες του καπνιστή.

Πόσο ασφαλής είναι η λεύκανση

Αν όλες οι διαδικασίες γίνουν σωστά υπό την παρακολούθηση του Οδοντίατρου και όπως ακριβώς προβλέπονται τότε η λεύκανση είναι απολύτως ασφαλής και για τον πολφό των δοντιών και για τα ούλα. Μια ελαφρά οδοντική ευαισθησία που μπορεί να εμφανιστεί είναι συχνά αναμενόμενη και συνήθως υποχωρεί λίγες μέρες μετά αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, διαφορετικά μπορεί πανεύκολα να αντιμετωπιστεί με την χρήση των κατάλληλων προϊόντων για απευαισθητοποίηση και προστασία των δοντιών και τροποποίηση της μεθόδου λεύκανσης στην πορεία της. Ενώ τέλος, ένα μικρό κάψιμο που μπορεί να συμβεί στα ούλα φεύγει μετά από λίγο από μόνο του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.